مراسم بزرگداشت پروفسور فضل الله رضا دانشمند فقید برجسته گیلانی و چهره ماندگار علمی کشور، برگزار شد
دکتر سهراب پور:
ویژگی بزرگ پروفسور فضل الله رضا عشق و علاقه اش به ایران و فرهنگ ایرانی بود.
با همت دانشگاه گیلان و مشارکت بنیاد نخبگان استان گیلان و با سخنرانی مشاور عالی بنیاد ملی نخبگان، مراسم بزرگداشت پروفسور فضل الله رضا دانشمند فقید برجسته گیلانی و چهره ماندگار علمی کشور، برگزار گردید.
مراسم بزرگداشت پروفسور فضل الله رضا دانشمند فقید برجسته گیلانی، روز یکشنبه 10 آذر سال جاری از سوی دانشگاه گیلان و با مشارکت بنیاد نخبگان استان گیلان در تالار حکمت دانشکده علوم انسانی دانشگاه گیلان و با حضور اساتید، دانشجویان، نخبگان، جمعی از استعدادهای برتر، سرآمدان گیلانی و دانش آموزان برگزارشد.
سخنران ویژه این مراسم دکتر سعید سهراب پور، رئیس سابق دانشگاه صنعتی شریف و مشاور عالی بنیاد ملی نخبگان بود. در ابتدای این مراسم و پس از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی، آقای دکتر موسوی رئیس پژوهشکده گیلان شناسی ضمن خیر مقدم به میهمانان شرکت کننده، از دانشگاه گیلان و بنیاد نخبگان استان گیلان جهت برگزاری این مراسم باشکوه تقدیر نمود. پس از آن پروفسور سمیعی گیلانی از بستگان و دوستان پروفسور رضا در خصوص ویژه گی های اخلاقی و علمی این دانشمند برجسته گیلانی مطالبی ایراد نمودند.
سپس آقای دکتر سعید سهراب پور از دوستان پروفسور فضل الله رضا که به عنوان سخنران ویژه در مراسم حضور یافته بودند طی سخنانی با تشکر از ریاست دانشگاه گیلان و همه دست اندرکاران برگزاری مراسم، از پروفسور فضل الله رضا به عنوان یک مرد استثنایی یاد کردند و افزودند: از خطه گیلان مردان بزرگی برخاسته اند همچون میرزا کوچک خان، آیت الله بهجت فومنی، ادیبانی مثل دکتر محمد معین، استاد ابراهیم پورداود، دکتر محمد علی مجتهدی گیلانی، پروفسور مجید سمیعی تا پروفسور فضل الله رضا که امروز در مراسم بزرگداشت ایشان هستیم که از این دانشمندان بزرگ هستند ایشان یک ویژگی خاصی دارند، تعداد زیادی دانشمندان ایرانی در کشورهای خارجی داریم بعضی از آنها تا نزدیکی های جایزه نوبل هم رفتند ولی آن ویژگی که پروفسور رضا دارد و آن هم عشقش به میهن و وطن و فرهنگ ایرانی بوده که هیچکدام از دانشمندان دیگر نداشتند
آقای دکتر سهراب پور افزودند: پروفسور رضا علاوه بر اینکه مدارج علمی بالایی داشتند، خدمات زیادی نیز به جهان ارائه نمودند و خدمات پروفسور رضا به دنیا تحت تاثیر فرهنگ ایرانی بوده که به آن ویژگی خاصی داده است. دکتر سهراب پور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه خودشان هم دانشگاهی و هم رشته ای پروفسور رضا بودند اظهار داشتند: اینجانب یک عرق و ارادت ویژه به ایشان دارم همچنانکه علاقه خاصی به پروفسور مجتهد گیلانی داشتم که آن هم دلایل مختلفی دارد یکی اینکه پروفسور گیلانی شش سال در دبیرساتان البرز من شاگرد ایشان بودم، همچنین در دانشکده فنی دانشگاه تهران استاد ریاضی من بودند و به ما ریاضی درس میداد، دیگر اینکه پروفسور مجتهد گیلانی از بنیانگذاران دانشگاه صنعتی شریف بودند که من هم در آنجا سال ها مسئولیت داشتم. مشاور عالی بنیاد ملی نخبگان در ادامه در شرح زندگی پروفسور فضل الله رضا، افزودند: پروفسور رضا فرزند شیخ اسدالله رضا از مجتهدین معروف زمان خود بودند و از نبیرگان هدایت اله خان فومنی بودند که در سال 1283 در رشت بدنیا آمد و تحصیلات ابتدایی را در رشت و دبیرستان را درتهران و در دبیرستان ایرانشهر گذراندند. ایشان جزو اولین گروه دانشجویان دانشکئده فنی دانشگاه تهران بودند که از نوجوانی به شعر و ادب و فلسفه ودین و حکمت و ریاضی علاقه داشتند و در 25 سالگی سه جلد کتاب نوشتند که راز آفرینش ، هندسه عملی و علمی و رادیو به زبان ساده از آن جمله اند که خواستند مردم در آن زمان متوجه بشوند که اساس رادیو چه هست. پروفسور رضا در سال 1323 راهی آمریکا شدند و در سال 1324 فوق لیسانس خود را در آنجا گرفتند و دکترای خود را نیز در دانشگاه پلی تکنیک نیویورک گرفتند. از سال 1346 و بعد از دکتر مجتهدی ایشان رئیس دانشگاه صنعتی شریف شدند و یکسال بعد ریاست دانشگاه تهران را بعهده گرفتند که سبب تحول اساسی در سیستم آموزشی دانشگاه تهران شدند و باعث رشد و شکوفایی دانشگاه تهران گردید خصوصا اینکه سیستم واحدی را در دانشگاه تهران پایه گذاری کردند که این یک کاربزرگ و بسیار مهمی بود که ایشان انجام داد.
در سال های 47 و 48 سفیر ایران در یونسکو بودند که در آنجا با دانشگاه سوربن پاریس ارتباطات علمی داشتند پس از آن تا سال 57 سفیر ایران در کانادا بودند که تا پایان عمر با دانشگاه های مهم کانادا در ارتباط بودند و همکاری علمی داشتند. ایشان در ایران عضو افتخاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی بودند بخاطر خدماتی که در این زمینه کرده بودند و نیز از چهره های ماندگار کشور بودند، همچنین رئیس افتخاری مهندسی برق ایران، استاد افتخاری دانشگاه تربیت مدرس و رئیس انجمن ایرانیان در امریکای شمالی، رئیس انجمن گسترش زبان و ادبیات فارسی و یکی از پایه گذاران نظریه مخابرات در جهان بود. آقای دکتر سهراب پور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه پروفسور رضا گرچه سال ها در کانادا بودند ولی بارها به ایران آمدند که این علاقه ایشان به ایران را نشان میدهد. مشاور عالی بنیاد ملی نخبگان با بیان سخنانی از پروفسور رضا اظهار داشتند: ایشان معتقد بود که جوان ایرانی باید واقعیت را ببیند جوانان نباید مایوس شوند و اعتماد به نفس پیدا کنند و بدانند که ما وارث یک میراث فرهنگی و علمی بسیار قوی هستیم .
در این مراسم که آقای دکتر اصفهانی رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان نیز حضور داشتند، آقای دکتر امیری از دوستان پروفسور رضا در خصوص خاطرات خود با پروفسور رضا در نوجوانی سخنانی ایراد نمودند. در پایان کلیپی از زندگی پروفسور فضل الله رضا به نمایش گذاشته شد و در پایان حاضرین برای روح بزرگ پروفسور رضا فاتحه قرائت کردند.