بازدید مجازی نخبگان و استعدادهای برتر کشور از پژوهشکده چای کشور برگزار شد
با هدف آشنایی با تولید و فرآوری چای و به منظور همکاری استعدادهای برتر کشور و نخبگان با صنعت چای کشور، بازدید مجازی نخبگان و استعدادهای برتر کشور از پژوهشکده چای کشور برگزار شد
بنیاد نخبگان استان گیلان در راستای فعالیتهای علمی، فرهنگی و تحقیقاتی و با هدف آشنایی استعدادهای برتر استان گیلان و سایر استانهای کشور با تولید و فرآوری چای و تعامل سازنده با صنعت چای کشور و چالشها و راهکارهای حل مسئله این صنعت، برنامه بازدید از پژوهشکده چای کشور را در روز شنبه 28 تیر سال جاری ساعت 12- 9 بصورت مجازی برگزار نمود.
در ابتدای این بازدید آقای دکتر اصفهانی با حضوردر دفتر آقای دکتر سراجی رئیس پژوهشکده چای کشور، انتصاب ایشان به مسئولیت پژوهشکده را به ایشان تبریک گفتند. رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان ضمن آرزوی موفقیت برای آقای دکتر سراجی، اظهار امیدواری نمودند تا در دوره مسئولیت ایشان همکاری پژوهشکده چای کشور با بنیاد نخبگان استان گیلان هر چه بیشتر توسعه و گسترش یابد.
ایشان همچنین از آقای دکتر سراجی بابت فراهم نمودن امکان این بازدید مجازی برای استعدادهای برتر کشور و نخبگان تشکر نموده و هدف از برگزاری این قبیل بازدیدها را تشریح کردند. پس از آن آقای دکتر سراجی رئیس پژوهشکده چای کشور ضمن خیر مقدم به آقای دکتر اصفهانی و هیئت همراه، گزارشی از پژوهشکده چای کشور و دستاوردها و فناوریهای جدید این پژوهشکده را تشریح نمودند. ایشان همچنین آمادگی پژوهشکده چای را جهت ارائه خدمات به جامعه نخبگانی کشور و استفاده از ظرفیت نخبگان در اجرای پروژههای مشترک و حمایت از پایان نامهها و رسالههای مرتبط اعلام نمودند.
پس از آن از قسمتهای مختلف پژوهشکده بازدید و طریقه برگ چینی، فرآوری و عمل آوری چای تا مرحله تولید محصول در کارخانه چایسازی که در هر مرحله با توضیحات کارشناس مربوطه همراه بود، از طریق سامانه برای بینندگان بصورت آنلاین پخش شد. در این بازدید مجازی آزمایشگاههای مختلف پژوهشکده چای شامل: بهنژادی، آب و خاک، کشت بافت و شیمی چای همراه با توضیحات کارشناسان مربوطه، برای بینندگان توضیح داده شد.
در استان گیلان و مازندران سطح زیر کشت باغات چای حدود 26000 هکتار میباشد که در بیش از 900 قریه در شهرهای صومعه سرا، فومن، شفت، رشت، لاهیجان، آستانه اشرفیه، سیاهکل، لنگرود، رودسر و املش در استان گیلان و شهرهای رامسر و تنکابن تا حوالی چالوس در استان مازندران به طول حدود 200 کیلومتر به صورت نامنظم و مجزا با فواصل کم و زیاد و دور و نزدیک با جاده اصلی بصورت پراکنده قرار گرفته و حدود 55000 خانوار در کشت و کار این محصول و 6000 نفر در مجموع کارخانجات چایسازی و بسته بندی مشغول به فعالیت می باشند.
سطح زیرکشت چای در ایران در مناطق شمال کشور در جلگهها و کوهپایهها واقع شده است که حدود 30 درصد باغها در جلگه احداث شده و بقیه در مناطق کوهپایهای قرار دارند. هم اکنون سطح زیر کشت چای که از مرغوبترین اراضی جلگهای و تپه ماهورهایی که 90 درصد آن در گیلان و10 درصد در مازندران در ناحیه جنوبی دریای کاسپین در محدودهای به طول 203 کیلومتر و به عرض 90 کیلومتر از غرب گیلان در منطقه فومنات تا غرب مازندران در کلارآباد هستند، قرار گرفته است.
میزان مصرف سرانه چای در ایران از حدود 1/2 کیلوگرم در سال 1356 به حدود 1/5 کیلوگرم در سال 1395 و مصرف کل چای از حدود 41 هزار تن به 126 هزار تن در سال 1398رسیده است. میزان تولید چای داخلی تقریبا یک چهارم نیاز کشور را تامین نموده و مابقی از محل واردات تأمین میشود.
فرآیند تولید و مصرف چای شامل مراحل متعددی از تولید برگ سبز در باغات چای، فرآوردی در کارخانه، بسته بندی و عرضه در بازار مصرف میباشد. در حال حاضر 182 کارخانه چایسازی در کشور فعالیت دارند.
لازم به ذکر است که پژوهشکده چای کشور که یک مرکز پژوهشی ملی است که زیر نظر معاونت آموزش، تحقیقات و ترویج وزارت جهاد کشاورزی بوده و در شهرستان لاهیجان استان گیلان قرار دارد که ضمن فعالیتهای پژوهشی، ارائه فناوریهای قابل تجاریسازی و چای را بر عهده دارد.