آقای دکتر اصفهانی: پروفسور رضا نماد یک نخبه ذوالفنون بود
در اولین سالگرد در گذشت، مراسم نکوداشت پروفسور رضا برگزار شد.
همزمان با اولین سالگرد درگذشت پروفسور فضلالله رضا چهره بیبدیل علمی کشور، با همت پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان، بنیاد خیرین دانشگاه گیلان، بنیاد نخبگان استان گیلان و مراکز آموزشی پروفسور رضا، مراسم بزرگداشت آن زنده یاد در روز دوشنبه 10 آذر سال جاری با حضور پروفسور سیروس امیری، دکتر اصفهانی، دکتر سید هاشم موسوی و دکتر قلیزاده، به صورت مجازی برگزار گردید. پس از خوشامدگویی آقای محمدحسن دیلمی مدیر مراکز آموزشی پروفسور رضا به شرکت کنندگان، آقای دکتر اصفهانی رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان که در این مراسم بعنوان سخنران ویژه حضور داشت، ضمن تشکر از اهتمام آقای دیلمی مدیر مراکز آموزشی پروفسور رضا که دقیقا یکسال پس از اولین مراسم پروفسور رضا در دانشگاه گیلان بانی این مراسم شدند افزودند: پروفسور رضا انسانی جامعالاطراف بودند که علاوه بر بعد علمی، در سایر ابعاد همچون فرهنگی، هنری و مدیریتی نیز سرآمد بودند و ایشان با داشتن این خصوصیات در واقع یک نخبه ذوالفنون بودند. رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان اظهار داشتند: در برپایی مراسم نکوداشت و تکریم از یکطرف هدف تقدیر از خود فرد و خانواده ایشان است و از طرف دیگر که خیلی مهم و ضروریتر است، الگوسازی ایشان و معرفی ویژگیهای علمی، شخصیتی، منش و شناساندن رموز موفقیت ایشان برای نسلهای جدید و جوانان است.
آقای دکتر اصفهانی با ذکری از شجره و سوابق خانوادگی درخشان پروفسور رضا، با ذکر خاطرهای افزودند: در خاطرم همیشه از این استاد یک فرد علمی تصور داشتم، ولی در دیداری که چندین سال قبل با این مرد بزرگ داشتم با احاطه عمیقی که به شاهنامه و دیوان حافظ و آیات و روایات داشتند متوجه ابعاد وسیع فرهنگی و هنری شخصیت ایشان شدم و بیاد دارم که بسیاری از ابیات شاهنامه فردوسی را از حفظ قرائت و تفسیر میکردند.
رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان با اشاره به اینکه بعد از دکتر مجتهدی گیلانی که مؤسس و رییس دانشگاه شریف در قبل از انقلاب بودند، آقای پروفسور رضا دومین گیلانی بودند که پس از ایشان رئیس دانشگاه شریف شدند که هر دوی این بزرگواران مایه فخر و مباهات گیلان میباشند. ایشان افزودند: یکی از اثرگذارترین فعالیتهای پروفسور رضا مربوط به دوره ریاستشان در دانشگاه تهران است که تحولات اساسی آموزشی و علمی را در این دانشگاه پایهگذاری کردند و با جذب 150 دانشمند جوان و نخبه آن زمان، در دانشگاه تهران موجی از امید و جلوگیری از خروج جوانان تحصیلکرده به خارج از کشور را باعث شدند.
آقای دکتر اصفهانی اولین ویژگی پروفسور رضا را آثار علمی ارزشمند ایشان ذکر نمود و اظهار داشتند: کتابهای ایشان علاوه بر تدریس در دانشگاههای انگلیسی زبان دنیا توسط فرهنگستانهای علوم کشورهای روسیه، رومانی، مجارستان و اسپانیا از انگلیسی به روسی، رومانیایی، مجاری و اسپانیولی ترجمه و تدریس شده و بعلاوه از ایشان توسط فرهنگستانهای علوم کشورهای کانادا، دانمارک، فرانسه، مجارستان، ایران، پاکستان، رومانی، روسیه، سوییس، آمریکا و ونزوئلا تجلیل شده و آکادمی علوم آمریکا ایشان را به عنوان عضو مادامالعمر انتخاب کرد.
ویژگی دیگر جناب پروفسور رضا ویژگی فرهنگی و هنری ایشان بود. جناب دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن در خصوص پروفسور رضا فرمودند: اگرچه پروفسور رضا را سرنوشت به سوی علم خالص راند، ولی همواره مانند آفتابگردان رویش به جانب ادب و فرهنگ ایران بود. رئیس بنیاد نخبگان استان گیلان در خصوص ویژگی فرهنگی پروفسور رضا به مقاله "قاضی بست" ایشان اشاره کردند و افزودند: در خصوص این اثر ماندگار، استاد جمالزاده خطاب به پروفسور رضا اظهار داشتند: مقاله قاضی بست شما را سه بار خواندم. اگر شما تمام مدت عمر همین یک مقاله را نوشته بودید قرضتان را به ایران ادا کرده بودید. چرا بیشتر نمینویسید. پروفسور رضا داستان قاضی بست را به صورت جامع به تحلیل درآورده که حاوی نکتههای عمیق و اصیل اخلاقی است. ویژگی دیگر پروفسور رضا جنبههای مدیریتی و خدمات اجتماعی ایشان بود که نمونه آن در خدمات اثرگذار ایشان در دوران تصدی ایشان در سمتهای ریاست دانشگاه تهران، دانشگاه شریف، سازمان یونسکو و نمایندگی ایران در کانادا بود. ویژگی چهارم ایشان ارتباط وسیع و پیوسته ایشان با جوانان، دانشجویان، انجمنهای علمی و سازمانهای مردم نهاد بود و افزود: پروفسور رضا الگویی کامل برای دانشجویان و نخبگان محسوب میشوند و امید است که افرادی مانند ایشان که یکی از معماران بزرگ فرهنگ و تمدن انسانی هستند، در آینده روشن این کشور تجلی دوباره پیدا کنند و ایران عزیز هزاران از این قبیل انسانهای اثرگذار و بلکه اثرگذارتر را در خود بپروراند.
در این مراسم همچنین پروفسور امیری از دوستان صمیمی و قدیمی پروفسور رضا، دکتر موسوی رئیس پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان، دکتر قلیزاده عضو هیات علمی و مدیر عامل بنیاد خیّرین دانشگاه گیلان، آقای محمدحسن دیلمی مدیر مراکز آموزشی پروفسور رضا و آقای قربان نژاد رئیس آموزش و پرورش ناحیه 2 رشت هرکدام در خصوص ویژگیهای علمی و اخلاقی پروفسور رضا سخنرانی نمودند.